Bij Bloei media zijn we niet alleen heel passievol als het gaat om de vormgeving van een nieuw logo, een huisstijl of website, we zijn ook best wel liefhebber van een lekker biertje op z’n tijd. Zo drinken we regelmatig een gezellig biertje met vrienden, collega ondernemers en soms als we het voor elkaar kunnen krijgen zelfs met klanten.

Hoe gaaf zou het zijn?

We liepen al een tijdje rond met de gedachte; ‘hoe gaaf zou het zijn, om zelf een bier te brouwen?’. En we merkten dat we niet de enige waren met deze gedachte. Logisch ook, bier is hip! Wij zijn dat niet, dus samen met onze evenmin hippe vrienden en collega’s van Recras besloten we de stoute schoenen aan te trekken. Niet gehinderd door enige kennis van zaken, zijn we elk begonnen met het brouwen van een eigen bier.

Leuk… en dan?

Dan ga je lezen, informeren en video’s bekijken. Blogs en fora. Welke materialen hebben we nodig? En welke ingrediënten? Oh, wacht, moeten we niet eerst een recept hebben? Recept zoeken, denken dat je het beter weet, spullen verzamelen, ingrediënten bestellen en brouwen maar!

Inmiddels hebben meer vrienden zich aangesloten en houden we elkaar op de hoogte van de vorderingen. Uiteraard delen we bevindingen en geven we elkaar tips. Dit alles om tot dat einddoel te komen….

Een acceptabel biertje. Misschien zelfs wel een lekker biertje. Een mens mag hopen nietwaar?

Het proces

Nu het recept bekend is, de materialen verzameld zijn en de ingrediënten binnen gekomen konden we beginnen. Hoe dat er uit ziet?

Eerst moesten we het mout maischen, dat is het laten weken van de mout in water volgens bepaalde schema’s. Hiermee onttrek je suikers uit de mout die voor de alcohol zorgen.

Na het filteren van de wort (het overblijfsel van de gefilterde mout, hop en water), wordt het geheel gekookt, wordt de hop in verschillende stappen toegevoegd en direct daarna koelen we het mengsel, daarna nogmaals gefilterd en in het gistingsvat gedaan. Na een gistingstijd van 7 dagen hebben we de dryhop toegevoegd (ruikt lekker!) en nogmaals 5 dagen laten gisten.

Na de tweede gisting wordt het geheel nogmaals gefilterd en kan er gebotteld worden.

Wachten duurt lang

En als het bier in de fles zit begint het lange wachten. Dit om het bier te laten rijpen. Het moet op smaak komen en er moet druk opgebouwd worden in de fles. Dit wachten duurt ontzettend lang,want je bent natuurlijk super nieuwsgierig. Er zijn twee brandende vragen waar je een antwoord op wilt:

Is er druk opgebouwd in de flesjes? en Smaakt het niet naar droge schoenzolen?

 

En dan….